Covid-19 salgını süresince küresel seviyede az da olsa düşmüş olan karbondioksit salınımı seviyeleri, insanlarda “çevresel sorunların artık tamamen ortadan kalktığı” gibi yanlış bir algı oluşmasına neden olmuştur. Bu algının yanlış olmasının temel nedeni, salgın döneminde atmosferdeki toplam karbondioksit miktarının[1] artmaya devam etmiş olmasıdır.
Ancak, bu dönemde çevreye zarar veren tek etken atmosferdeki karbondioksit miktarındaki artış değildir. Atmosferdeki hava kirliliğine ek olarak, Covid-19 salgını döneminde, insanların koruyucu ve hijyen ürünleri olan ıslak veya kâğıt mendillerin, cerrahi maskelerin ve eldivenlerin atıkları, çevreyi kirleten yeni atıklar hâline gelmişlerdir:
Denizlerde bulunan atıkların yaklaşık %80’i karadan geldiği için bugün, söz konusu atıklara yalnızca karada değil, denizlerde de rastlanmaktadır. Ayrıca bu atıklar çok hafif olduklarından ve bu nedenle denize düşünce akıntı ile hızlıca sürüklenebildiklerinden dolayı, bugün Akdeniz’in çok derin noktalarında dâhi bu atıklara rastlanabileceği tahmin edilmektedir:
Covid-19 salgınından dolayı tüm dünyada artık milyarlarca insan tarafından söz konusu ürünler kullanılmaktadır. Ancak bu ürünler, doğada hemen çözülerek yok olmamaktadırlar. Bir cerrahi maskenin doğada çözülmesi için 400 yıllık bir süre gerektiği tahmin edilmektedir. Bu da çok fazla sayıda atığın çok uzun bir süre boyunca doğaya ciddi zararlar vereceği anlamına gelmektedir. Ayrıca, insanlar tarafından kullanıldıktan sonra sokaklarda, yollarda ve denizlerde atığa dönüşen bu ürünler, insanlara virüs bulaşma riskini de arttırmaktadırlar. Bu nedenle söz konusu atıklar, ağzı sıkıca kapatılmış çöp poşetleri dışında başka bir yere kesinlikle atılmamalıdırlar.[2][3]
[1] “Kabrondioksit salınımı (emission)” ile “atmosferdeki toplam karbondioksit miktarı (concentration)” kavramları karıştırılmamalıdır.
[2] Bu atıkların tuvalete atılmaları sonucunda kanalizasyon veya arıtma sistemlerinde tıkanıklık sorunları yaşandığından dolayı bu atıklar, tuvalete de atılmamalıdırlar.
[3] Islak veya kâğıt mendillerin, cerrahi maskelerin ve eldivenlerin geri dönüşüm kutularına kesinlikle atılmamaları gerektiği belirtilmektedir.