Chicago’nun Ölümcül Çete Savaşları

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Illinois eyaletinde bulunan Chicago şehri çok uzun yıllardır son derece tehlikeli ve ölümcül çete savaşlarına sahne olmaktadır. Özellikle siyahi azınlıktan gençlerin kurdukları çeteler arasında yaşanan bu savaşlardan dolayı günümüzde Chicago’da yaklaşık her üç saatte bir kişinin vurulduğu ve yaklaşık her on dört saatte bir kişinin öldürüldüğü belirtilmektedir.[1]

Söz konusu çete savaşları o kadar ölümcüldür ki Vice tarafından verilen sayılara göre 2003-2011 yılları arasında sürmüş olan Irak Savaşı’nda toplam 4.422 Amerikan askeri hayatını kaybetmişken yine aynı yıllar arasında Chicago’daki çete savaşlarında toplamda 4.265 kişi hayatını kaybetmiştir. Başka bir kaynağa göre ise 2001 yılından bu yana Chicago’daki çete savaşlarında hayatını kaybedenlerin günümüzdeki toplam sayısı, Afganistan’da ve Irak’ta hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin günümüzdeki toplam sayısını geçmiştir. İşte bu derece ölümcül ve tehlikeli olmasından ve normal bir savaş alanından pek de farklı olmamasından dolayı Chicago’ya ABD’de “Chicago” ve “Irak (Iraq)” kelimelerinin birleşimi olan “Chiraq” lakabı verilmiştir.[2]

İşsiz ve Okula Gitmeyen/Gidemeyen Kayıp Bir Gençlik

Chicago, gelişmekte olan endüstrisi sayesinde 1910-1970 yılları arasında milyonlarca siyahi göçmeni işçi olarak çekmeyi başarmıştır. Ancak daha sonraki dönemlerde şehirde endüstrinin yok olması ve gittikçe daha fazla siyahi işçinin işsiz kalması nedeniyle bir tür “sokak kültürü” işsiz ve/veya okula gidecek durumu olmayan siyahi gençler arasında yaygınlaşmaya başlamıştır.

University of Illinois at Chicago tarafından Ocak 2016’da yayımlanmış olan “Kayıplar: Chicago, Illinois ve ABD’de İşsiz ve Okula Gitmeyen Gençler ve Genç Yetişkinler Krizi[3] adlı rapor da bu durumu destekler niteliktedir. Genel olarak Illinois eyaletinde ve daha özel olarak Chicago şehrinde yaşayan gençlerin 2014 yılındaki sosyal durumları hakkında çarpıcı bilgiler içeren söz konusu raporun verdiği bilgilerden bazıları şunlardır:

  • 2014 yılında Chicago’da 16-19 yaş arası siyahi gençlerin %88’i işsizdir.
  • 2014 yılında Chicago’da 20-24 yaş arası siyahi gençlerin %59’u işsizdir.
  • 2014 yılında Chicago’da 20-24 yaş arası siyahi gençlerin %40’ı okula gitmemektedir.
  • 2014 yılında Chicago’da 16-25 yaş arası siyahi gençlerin %29’u hem okula gitmemektedir hem de işsizdir.
  • 2014 yılında Chicago’da 20-24 yaş arası siyahi gençlerin yaklaşık %40’ı hem okula gitmemektedir hem de işsizdir.

Siyahi gençler arasında işsizlik ve okula gitmeme oranları bu kadar yüksek olduğundan dolayı söz konusu gençler zamanlarını bir çeteye girip başka çetelerle savaşarak harcamaktadırlar.

Her ne kadar çatışmalar esnasında pek çok suçsuz sivil hayatını kaybetse de polisin bu çete savaşlarına maalesef neredeyse hiçbir şey yapamadığı belirtilmektedir. Ancak henüz geçtiğimiz günlerde 56 yaşındaki Lori Lightfoot’un (Chicago tarihindeki ilk siyahi ve eşcinsel kadın) belediye başkanı seçilmesi ve Lightfoot’un şehirdeki silahlı çatışmaları bir kriz olarak görerek bu krize müdahale etmeyi planlaması, bize ilerleyen dönemlerde Chicago’daki şiddetin bir nebze de olsa azaltılabileceğinin sinyallerini vermektedir.


[1] Burada belirtmek gerekir ki Chicago şehrinin tamamı bu çatışmalardan etkilenmemektedir. Şehrin bazı bölgeleri çete savaşlarından kırılırken başka bölgeleri, tuhaf bir biçimde, günlük hayatını sakince yaşamaya devam etmektedir.

[2] Chicago’nun bir diğer lakabı da Windy City’dir. Ancak bu lakabın konumuzla bir ilgisi yoktur.

[3] Raporun İngilizce dilindeki adı şu şekildedir: “Lost: The Crisis Of Jobless and Out Of School Teens and Young Adults In Chicago, Illinois and the U.S.”. Söz konusu rapora buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.