Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)) tarafından sağlanan verilere göre, dünya üzerinde üretilen gıdaların kabaca üçte biri (yaklaşık 1,3 milyar ton) her yıl kayıp veya israf olmaktadır. Söz konusu gıda kaybının ve israfının yıllık ekonomik karşılığının gelişmiş ülkelerde yaklaşık 680 milyar dolar, az gelişmiş ülkelerde ise yaklaşık 310 milyar dolar olduğu söylenmektedir. Bu da her yıl dünya genelinde toplamda yaklaşık 1 trilyon dolarlık ekonomik kayıp anlamına gelmektedir. Bu nedenle gıda kaybı ve israfı yalnızca çevresel ve sosyal nedenlerden dolayı değil, ekonomik nedenlerden dolayı da insanlığın önem vermesi gereken meselelerden biridir.
2012 yılında kurulmuş olan Apeel Sciences adlı Amerikan şirketi, bitki özlü ve yenebilir olan “Apeel” adlı ürününü en azından gıda “israfını” azaltabilmek amacıyla piyasaya sürmüştür.[1] Apeel, meyvelerin ve sebzelerin üzerine uygulandığında bunların kabuğunun üzerinde ek bir katman oluşturmaktadır. Bu katman sayesinde meyvelerin ve sebzelerin hem su kaybetmesi hem de oksijen ile teması engellenmektedir ve böylece bunların iki veya üç kat daha uzun süre taze kalması sağlanmaktadır.
Kokusuz, tatsız ve renksiz olan Apeel, normalde toz hâlde satılmaktadır. Daha sonra suyla karıştırılan ve böylece sıvıya dönüşen Apeel’a meyve ve sebzelerin daldırılmasıyla, Apeel’ın meyve ve sebzelere fırça yardımıyla sürülmesiyle veya bunların üzerine sıkılmasıyla söz konusu ürün uygulanmaktadır. Apeel’ı meyve ve sebzelere uyguladıktan sonra tek yapılması gereken ise ürünün kurumasını beklemektir.
Apeel’ın etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki video izlenebilir:
[1] Şirketin kuruluşuna Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın (Bill & Melinda Gates Foundation) katkısı olduğu söylenmektedir.