Avustralya’nın Yaban Kedisi Sorunu

Yaban kedileri (Felis Catus), ilk defa Avrupalılar tarafından[1] Avustralya’ya getirilmişlerdir ve bu ülkenin yaban hayatına uyum sağlayarak zamanla Avustralya’nın her yerine yayılmışlardır. 2017 yılında yayımlanmış olan bir araştırmaya göre günümüzde Avustralya topraklarının %99,8’ine[2] yayılmış olan yaban kedilerinin ülkedeki toplam nüfusu kurak sezonlarda 1,4 milyona kadar düşmektedir ve yağışlı sezonlarda 5,6 milyona kadar yükselmektedir. Bu sayılara ek olarak beşerî alanlarda da (şehirlerde, çöplüklerde ve modern tarlalarda) 700 bin kadar yaban kedisi bulunduğu tahmin edilmektedir.

Söz konusu yaban kedileri, Avustralya’daki yerli hayvan türlerinin devamlılığını tehdit ettiklerinden dolayı Avustralya hükümeti için ciddi bir tehdit unsuru oluşturmaktadırlar. The Independent tarafından sağlanan verilere göre Avustralya’daki yaban kedileri her yıl toplamda 377 milyon kuşu ve 649 milyon sürüngeni yok etmektedirler.

Hâl böyle olunca Avustralya hükümeti, 2020 yılına kadar 2 milyon yaban kedisini öldürebilmek amacıyla yaban kedilerinin yaşadıkları binlerce hektarlık alana havadan zehirli sosis bırakma/atma kararı almıştır. Her ne kadar söz konusu karar halkın bir kesimi tarafından tepkiyle karşılanmış olsa da Avustralya hükümeti, söz konusu politikasını uygulamakta kararlı görünmektedir. Bu politikanın yaban kedisi sayısını azaltmada ve diğer yerli hayvan türlerini kurtarmada başarılı olup olamayacağını ise bize zaman gösterecektir.


[1] Birleşik Krallık eski sömürgesi olan Avustralya, bağımsızlığını 1901 yılında elde etmiştir.

[2] Avustralya ana karası ile birlikte bu ana karaya bağlı bulunan Tazmanya ve 8.000’den fazla ada bu orana dâhildir. Yalnızca birkaç adada kedi bulunmadığı belirtilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir